top of page
Image by Jackie Hope

MONTESSORI & PIKLER

Maria Montessori en Emmi Pikler hebben veel gemeen. Ze waren allebei arts en studeerden pedagogiek, beiden kwamen te werken in een tehuis waar kinderen een mentale of fysieke beperking hadden, ze deden jarenlang wetenschappelijk onderzoek met een team naar de ontwikkeling van kinderen en ze ontwikkelden allebei materiaal dat kan helpen bij het implementeren van de visie. Vooral wetenschappelijk onderzoek spreekt ons in deze opvattingen erg aan. Hun bevindingen zijn zelfs in deze moderne tijd nog net zo relevant als jaren geleden.

Montessori & Pikler: Over ons

Wat houdt de Montessorivisie in?

De kern van de Montessorivisie is dat een kind een natuurlijke en noodzakelijke drang tot zelfontwikkeling heeft. De medewerkers spelen hierop in door het kind te observeren en op het juiste moment het juiste materiaal of de juiste ondersteuning te bieden. Zo kan elk kind in zijn eigen tempo leren en ontdekken. "Help mij het zelf te doen"is een belangrijke uitspraak in de Montessorivisie. De medewerker ondersteunt de kinderen waar nodig, maar stimuleert, motiveert en stuurt de kinderen naar zelfstandigheid als ze er klaar voor zijn. Ook de ruimte is hierop afgestemd. Zo zijn de tafels, stoelen en kasten laag, zodat de kinderen overal zelf bij kunnen.

Montessori & Pikler: Tekst
Quality Time Outdoors

"Help mij het zelf te doen"

Maria Montessori

Montessori & Pikler: Citaat

Emmi Pikler

De aanpak van Emmi Pikler wordt gekenmerkt door twee principes: 

- Respect voor de behoefte van het kind aan een stabiele persoonlijke band met de leider (/verzorger)

- Respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind

Vanuit deze principes komet een derde voort uit de behoefte om het leven van het kind op een zinvolle manier te organiseren. Er is een tijd van rust en slaap, een tijd van wakker zijn en in contact zijn met de leider die voor het kind zorgt en een moment om zelf actief bezig te zijn, al dan niet in contact met andere kinderen.

Pikler heeft precies beschreven wat de juist4e voorwaarden zijn voor de ontwikkeling van vrij bewegen en hoe dit in het algemeen gebeurt bij kinderen die deze ruimte krijgen. De leider zorgt voor een veilige omgeving waarin het kind op eigen initiatief actief kan bewegen en spelen. 

Child standing on a Pikler triangle with a red toy car in a playroom_edited.jpg
Montessori & Pikler: Tekst
bottom of page